By: mama baba and Danish

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]
Friday, 9-May-2008 00:05 Email | Share | | Bookmark
Day 4

the kitchen
living room
living room from dif. angle
View all 35 photos...
Pengembaraan hari ke 4 kami diteruskan lagi.Kali ini kami akan menjejaki snow2 yg masih ada di Pergunungan Sierra Nevada. Hehehe.. x puas lagi main snow kat Sheffield.kami mencari snow di Spain pulak. Perjalanan tak berapa jauh dr tempat penginapan kami. [oo nama rumah yg kami sewa tu Casa Zhang.] perjalanan mengambil masa kurang dr satu jam. Cuaca agak sejuk jugak.tapi di 'balance'kan dgn matahari yg memancar terik..so kire ok la kan.pemandangan sangat la cantik. Sierra Nevada ni sebenarnya tempat org main ski. W/pn kami takde skill main ski tapi redah aje ler. Dengan harapan dpt main slide jadilah. Tapi bile sampai kat atas, kami tidak dibenarkan main slide.Rupenye musim main slide dah abis. Tak sesuai utk main slide dikala bulan 3.heheh..rasanya sbb snow yg baru turun dah tak de.so snow yg ada x sesuai.Lepas bergambar2 kat bawah kami pon naik cable car naik ke tempat org main ski. punye la ramai org.kat atas tu snow dah jadi biji2 halus mcm kristal. bukan mcm snow yg baru turun..mcm ais kacang gitu.hahaha..

Kami x main pon. x reti pon..kang diredahnye jugak x pasal2 patah riuk.x ke mencari susah namanya tu kan. lagi pon sewa peralatan ski,baju dan aksesorinya suma tu dah dkt 100 euro..haiyyo sangat la mahal. kalau nak beli sendiri baju and seluar tu..mm kalo tiap2 thn pegi main ski tak pe le kn. so kami hanya ambik gambar sbgi kenangan saje. Lps tu, turun ke bawah..cari souvenir dan bertolak mencari tpt utk makan tgh hari. Lps makan kami memulakan perjalanan menuju ke Malaga pulak..


View of Casa Zhang - Rumah yg kitorang sewa kat Granada..


Sierra Nevada


Danish n mama..


Gemok boy..bersandar kat tiang.. Memakai seluar snow bersaiz 2-3yrs..sbb tu je yg plg avlbl dan memakai baju berlapis2. nampak cam sumo pon ade.keh keh keh..sian anak mama..


Uuu..i don't like snoww!!!





Saturday, 8-Mar-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Day 3 - Masjid Cordoba

 
 
 
View all 44 photos...
Hari ke-3 ekspedisi jejak rasul kami, kami telah ke Masjid Cordoba yang telah di transformkan menjadi church. Di pamplet di tulis ' The Cathedral Of Cordoba'. . Masih terdapat ciri-ciri masjid yang kemudiannya di tokok tambah oleh pemerintah yg kemudiannya menjadikannya gereja. tapi part2 yg patung2 tu aku x ambik gambar. Dan tak berapa nak tgk pon.

Quote:
The Mezquita (Spanish for "mosque") of Cordoba is a Roman Catholic cathedral and former Mosque situated in the Andalusian city of Córdoba, Spain. Primarily, the site had borne a temple, then a Christian cathedral. Under the rule of Islam, it was built as the second-largest mosque in the world, and is perhaps the most accomplished monument of the Umayyad dynasty of Cordoba. After the Spanish Reconquista, it was transformed into a church, and partly the Islamic columns and arcs were replaced by a basilica in early Baroque style. Today it houses the main church of the diocese of Cordoba in Spain.

The construction of the Mezquita started in approximately 600 A.D. as a Christian Visigothic church. Later, the Mezquita (originally the "Aljama Mosque") was reworked for over two centuries to refashion it as a mosque, starting in 784 A.D. under the supervision of the first Muslim Emir Abd ar-Rahman I, who used it as an adjunct to his palace and named it to honor his wife. The land was bought by the Emir from the previous owners. It is believed that the site included the Visigothic cathedral of St. Vincent. When the forces of Tariq ibn-Ziyad first occupied Córdoba in 711, the Christian cathedral was suppressed.

Several explanations have been proposed to explain the mosque's unorthodox orientation. Some have suggested the mihrab faces south because the foundations of the mosque are borrowed from the old Roman and Visigoth constructions. Others contend that Abd ar-Rahman oriented the mihrab southward as if he were still in the Ummayyad capital of Damascus and not in exile.

The mosque underwent numerous subsequent changes: Abd ar-Rahman III ordered a new minaret, while Al-Hakam II, in 961, enlarged the plan of the building and enriched the mihrab. The last of the reforms was carried out by Al-Mansur Ibn Abi Aamir in 987.

It was the most magnificent of the more than 1,000 mosques in the city and was at one time the second largest mosque in the Muslim world. It was connected to the Caliph's palace by a raised walk-way. Mosques within the palaces being the tradition for the islamic rulers of all times.

The city in which it was built was subject to frequent invasion and each conquering wave added their own mark to the architecture. The building is most notable for its giant arches, with over 1,000 columns of jasper, onyx, marble, and granite. These were made from pieces of the Roman temple which had occupied the site previously, as well as other destroyed Roman buildings. The double arches, pictured above, were a new introduction to architecture, and helped support the tremendous weight of the higher ceilings. The double arches consist of a lower horseshoe arch and an upper semi-circular arch. The Mezquita also features richly gilded prayer niches. A centrally located honey-combed dome has beautiful blue tiles decorated with stars. The mihrab is a masterpiece of architectural art, with geometric and flowing designs of plants. The Mezquita reached its current dimensions in 987 A.D. with the completion of the outer naves and orange tree courtyard.

In 1236, Cordoba was recaptured from the Muslim army by King Ferdinand III of Castile and the mosque was reconsecrated a Christian church. Alfonso X oversaw the construction of the Villaviciosa Chapel and the Royal Chapel within the structure of the mosque. The kings who followed added further Christian features: Enrique II rebuilt the chapel in the 14th century.

The most significant alteration was the construction of a Renaissance cathedral nave in the middle of the structure. It was constructed by permission of Carlos V, king of united Spain. Its reversion to a Christian church (officially the Cathedral of the Assumption of the Virgin) may have helped to preserve it when the Spanish Inquisition was most active.

Artisans and architects continued to add to the existing structure until the late 18th century.

Source:Wikipedia


Quote:
Kay - information ni sebagai rujukan di masa hadapan. dan juge sbgi info utk sesiapa yg plan nak jalan2 ke Europe.mana tau nak pegi Spain kan..betul tak Kay






Thursday, 6-Mar-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Cuti-cuti Espana (6.3.2008 - 13.3.2008)

 
 
 
View all 41 photos...
Day 1

11.00am - Bertolak dari rumah ke East Midland Airport (EMA)
03.50pm - Berlepas dr EMA ke Granada-Jaen Airport, Spain
07.20pm - Selamat sampai ke bumi Spain. Bermulalah pengembaraan kami selama 7 hari di bumi Sepanyol atau dalam Bahasa Melayunya 'Espana'

Ahli-ahli rombongan terdiri daripada:
Keluarga En Halim dan Puan Zuraida bersama 3 orang anak selaku ketua rombongan.
Keluarga En Jo dan Puan Zuraini bersama 4 org anak - sebagai ahli rombongan
Keluarga En Azizi dan Puan Zakiyah bersama 1 orang anak - juge sebagai ahli rombongan.

Setelah lbh kurang sebulan booking dan merancang akhirnya sampai juga kami ke bumi Spain. Yang dahulunya merupakan salah satu daripada bumi anbiya' ku kira. Tapi skarang tidak lagi. Pemergian kami kali ini ala2 jejak rasul jugak la..(keh keh keh ) iaitu melawat tempat2 peninggalan Islam dahulu. itu yg syoknye..sbb pegi tpt2 lain sblm mcm Rome n Brugge..sangat banyak church. sini sana ada cross.
Sblm bercerita lebih lanjut, inginku ucapkan banyak2 terima kasih utk Kak Aida dan Abg Halim yang banyak meluangkan masa dan tenaga dan mcm2 ler termasuk mendahulukan duit mereka utk trip kami ini. dan thanks a lot juge utk perancangan yang menarik..dgn izin Allah semuanya berjalan lancar.

So pagi2 hari pertama, 6.3.2008 kami bertolak dari rumah ke East Midland Airport secara konvoi 3 buah kereta. Dalam hati suma berkobar2 nak pegi Spain.salah satunye kenapa.? sbb nak makan seafood.hahaha.. so kami bertolak dlm pukul 11 pagi.asalnya pukul 10.30 pg tapi org yg anak sorang tu lambat sangat..terlewat sikit.tp still dlm jadual lagi.spi kat airport kami solat jama' zuhur asar dulu, makan, dan kemudian check in..so masa tu kire ngam2 la.just nice! kami bertolak pukul 3.50ptg dan sampai 7.20mlm di airport Granada. masa tu dah gelap.waktu di Spain masa tu awl sejam dr waktu UK.
sampai kat sana kami disambut oleh George, iaitu tuan rumah yg akan kami sewa di Granada.org nye baik dan peramah dan sangat helpful. George org merupakan org Nottingham, UK tapi dia ada duduk kat Spain dah beberapa tahun. tapi still ulang alik Spain-UK..itu yg senangnya sbb dia blh cakap English. Selepas amik kereta sewa kami, George tunjuk jalan ke hotel Kak Zu and Abg Jo.derang booking asing sbb terlewat join kami. Lps tu dia bawak kami balik rumah yg bakal kami sewa. Lps explain itu ini kat kami..dia pon balik.dan kami pon memulakan aktiviti makan malam dan terus zzzzzzzzzzzzzzzzz...utk perjalanan esoknya..

Day 2
Kami memulakan perjalanan ke Al-hambra. Perjalanan tak sampai sejam dr tempat penginapan kami.

Quote:
The Alhambra (Arabic: الحمراء = Al-Ħamrā; literally "the red fortress") is a palace and fortress complex of the Moorish monarchs of Granada in southern Spain (known as Al-Andalus when the fortress was constructed), occupying a hilly terrace on the southeastern border of the city of Granada. 37°10′37″N 3°35′24″W / 37.17686, -3.589901

Once the residence of the Muslim kings of Granada and their court, the Alhambra is now one of Spain's major tourist attractions exhibiting the country's most famous Islamic architecture, together with Christian 16th century and later interventions in buildings and gardens that marked its image as it can be seen today. Within the Alhambra, the Palace of Charles V was erected by Charles V, Holy Roman Emperor in 1527. Coordinates: 37°10′36.81″N, 3°35′23.95″W


For more information about al-hambra boleh klik sini http://en.wikipedia.org/wiki/Alhambra
Istana ni sangat cantik dgn ukiran-ukiran ayat suci Al-Quran yang masih kekal. Kawasan istana ni sgt besar, termasuk garden dia skali. Oleh kerana semua kepenatan dan kelaparan, kami tak sempat pon masuk Generalife. Lagipun hari dah petang dan masing2 ksejukan.

Quote:
The Palacio de Generalife (Arabic: Jannat al-'Arif - Architect's Garden) was the summer palace and country estate of the Nasrid sultans of Granada.

The palace and gardens were built during the reign of Muhammad III (1302-1309) and redecorated shortly after by Abu I-Walid Isma'il (1313-1324).

The complex consists of the Patio de la Acequia (Court of the Water Channel or Water-Garden Courtyard), which has a long pool framed by flowerbeds, fountains, colonnades and pavilions, and the Jardín de la Sultana (Sultana's Garden or Courtyard of the Cypress). The former is thought to best preserve the style of the medieval garden in Al-Andalus. Originally the palace was linked to the Alhambra by a covered walkway across the ravine that now divides them. The Generalife is one of the oldest surviving Moorish gardens.[1]

The present-day gardens were started in 1931 and completed by Francisco Prieto Moreno in 1951. The walkways are paved in traditional Granadian style with a mosaic of pebbles: white ones from the River Darro and black ones from the River Genil.[2]









Tuesday, 19-Feb-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Snow - Part II

pagi sblm mama g kje
kat blkg rumah
 
View all 43 photos...
Lepas balik main snow kat Castleton tu rasanya cam serik dah main snow..rasa macam dah puas dah.lepas ni x nak main snow dah..tup tup di satu pagi yg hening...bangun pagi tengok ada snow kat luar..byk pulak tu..unexpected..sbb dalam weather forecast pun x de cakap snow. Bila nampak snow terus excited..ambik camera and snap sini sana..hahaha..
Kali ni snow halus sangat..sampai nampak cam berkabus jek. Tapi yg peliknye bukan satu sheffield di 'landa' snow' cuma area Tinsley, Meadowhall dan kawasan lain tatau la pulak.tapi Darnall yang bersebelahan dgn Tinsley pon tade snow..kat Casleton..pon x de kot.hehehe..Kat Tinsley banyak pulak tu..itu semua kuasa Allah Taala..
Kami pon mengambil kesempatan bergambar kat Tinsley Green. Park kat belakang rumah lama dulu...Harap jangan boring tengok gambar kami yea..Lps ni tade dah entry psl snow okey..hehehe..chow..!!











Saturday, 2-Feb-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Snow @ Sheffield (2008 Edition) - Part 1

 
 
 
View all 27 photos...
Ini adalah kali kedua snow turun utk winter kali ni.yang first time hari tu tak sempat ambik gambar. lagipun snow turun ciput aje time tu.kali ni agak tebal dan kebetulan hari Sabtu..so apa lagi, kami dan beberapa lagi family dari Tinsley bergegas pegi Castleton, Peak District utk ambik gambar..memandangkan ini mungkin snow kami yg terakhir..mebi utk thn depan x sempat main snow dah..main hujan dan berjemur panas plak kot kat...MALAYSIAAA!!! insyaAllah..kami hanya merancang..
Walaupun lambat update,(coz new year kan..so a bit bz..nk closing account la apa la kan ) hope u guys enjoy viewing the pics..
Dalam sibuk2 kami excited nak main snow..ada sorang budak takut nak main snow rupenyer..siapa lagi kalau bukan Adam Danish.hiihihi..so dia x mo duduk langsung.kalo letak dia akan menangis.tgk lah aksi2 Adam Danish kesejukan main snow..tapi sayang kitorang x bawak slide pon.geng2 mat saleh datang siap bawak slide n sledge.so diorang enjoy main sbb kat situ kawasan berbukit. tapi sejukk woooo..i x tahan u!!! beku kaki




Tengok la muke budak kecik tu...kena paksa pijak snow..hihihi..



[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net